1 octombrie 2022

PUBLICAȚIE DE INFORMARE, OPINIE SI ATITUDINE

Petru Șolcă, ,,Dincolo de cotidian” !

0 0
Read Time:3 Minute, 15 Second

La Casa Avramide a avut loc vineri,  în a noua zi a lunii răpciune, vernisajul expoziței de fotografie ,, Dincolo de cotidian” a fotografului Petru Șolcă, un foarte mare pasionat de arta fotografică, de frumos, de lumină, de căldură, un artist sensibil ce strunește obiectivul aparatului foto precum pictorul penelul.

Evenimentul a fost marcat de prezența a zeci de pasionați de artă fotografică, atât tulceni cât și netulceni, prieteni, cunoștințe, colegi, invitați ai artistului.

Parterul Casei Avramide s-a dovedit neîncăpător pentru vizitatorii care au savurat zecile de lucrări de pe simeze, peisaje, oameni în diferite ipostaze, instantanee din țară și de dincolo de hotarele noastre, locuri colindate de autor întotdeauna la braț cu aparatul foto și cu doamna sa, Marlena.

Despre Petru Șolcă și lucrările sale, un alt Petru,Țincoca, moderator al întâlnirii, a subliniat:

,, I-am cunoscut pe poligloții soți Șolcă într-o excursie. Se întâmpla înainte de Paștile din 1999, când am colindat împreună meleaguri elene. Firește, vilegiatura de două săptămâni s-a lăsat cu o expoziție fotografică, „Grecia văzută de un român”.

Domnul Șolcă și-a intitulat expoziția „Dincolo de cotidian”. Socot că-i o expresie voit eufemistică, întrucât domnia-sa dezvăluie chiar cotidianul. Nu găsesc în fotografiile sale extraordinarul, colosalul, unicatul ori neînchipuitul. Emoția vine din uzual, comun, pentru mulți banal, deci ignorabil.

Ceea ce face aparte aceste fotografii, cu alte cuvinte ceea ce le particularizează, este o lumină blajină. Radiază pace și liniște. Tihnă, într-un singur cuvânt. De ce? Fiindcă dincoace de cotidian este bunătatea. Umanitatea, în sens de omenie. Petru Șolcă sfințește locul, dar îl și fotografiază.

În exponatele sale nu sunt nici erupții vulcanice, nici scene de război, nici ploaie de meteoriți sau alte grozăvii.

În fond, ce este ieșit din cotidian într-un val? Ceva formidabil într-o fereastră sau în niște trandafiri criogenați, ceva neobișnuit într-o viforniță, ceva stupefiant într-un bătrân împovărat hrănind o puzderie de porumbei?

Dacă fotografiatul este „arta de a vedea”, atunci fotografia este despre ceea ce vezi. În ceea ce mă privește, afirmația este adevărată dacă și numai dacă ceea ce vezi înseamnă ceea ce simți. Un insensibil nu va ajunge fotograf niciodată. Tehnica fotografică, meșteșugul, da, acestea se pot dobândi. Cumsecădenia, nu.

Expoziția de față, precum cele anterioare, constituie o lecție despre frumusețea de lângă noi și mai cu seamă despre frumusețea din noi. Poate de aceea, impresionantă cu totul este imaginea aeriană a bisericii ortodoxe din Botiza, în noaptea de Înviere, înconjurată de valurile luminoase ale lumânărilor credincioșilor blajini.

Dl. Petru Șolcă a fost profesor de engleză. Însărcinat, așadar, cu educația. Cu mult peste vârsta pensionării, dumnealui continuă acest apostolat, semn că era hărăzit pentru așa ceva.

Hoinarii soți Șolcă bat în continuare planeta ca să-și bucure sufletele și, cu altruism, să le minuneze și pe ale noastre, împărtășind fără ifose mândrețea lumii.

Din multe definiții ale educației, una îmi place cu precădere. Este atribuită unui mare jurnalist american, Sidney J. Harris, reputat editorialist la celebre cotidiene din Chicago: „The whole purpose of education is to turn mirrors into windows”. În română: „Scopul ultim al educației este să transforme oglinzile în ferestre”. Asta face Petru Șolcă.

Cât despre presupusele foloase trase din arta fotografică, dați-mi voie să spun un banc, că și așa abia au revenit soții Șolcă din Armenia. Un ascultător intră în direct la Radio Erevan pentru a pune o întrebare:

– Este adevărat că din fotografie poți ajunge milionar?

– Este foarte adevărat, dar doar dacă înainte ați fost miliardar.

O vorbă zice că faci fotografii ca să nu trebuiască să explici lucrurile prin cuvinte. O altă vorbă, că o fotografie bună echivalează cu o mie de cuvinte. Am spus cinci sute de cuvinte, care ar  face cât o jumătate de fotografie.

La mulți ani, Marlena Șolcă, pentru onomastica de ieri, Petru Șolcă, pentru aniversarea de azi! Aștept cu nerăbdare expoziția „Doi tulceni în Tulcea!” ”

Viorel Dima

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Please follow and like us:
fb-share-icon0